Kun pahin tapahtuu… Tässä osassa jutellaan vähän ensiaputaitojen tärkeydestä, sekä siitä, mitä minä kannan EA-pakkauksessani mukana. Kuinka itse olet varautunut antamaan ensiapua luonnossa? Aikaleimat:
00:45 Ensiaputaidot
05:30 EA-pakkaus
16:54 Kiristyssiteet – kyllä vai ei?
23:28 Yhteenveto

🔔 TILAA KANAVA: https://www.youtube.com/TaivalOutdoors?sub_confirmation=1

📸 INSTAGRAM: https://instagram.com/taival.outdoors/

Music by audionautix.com

#reissussa #ensiapu #selviydyluonnossa

10 Vastausta

 1. Ville Kivikoski

  Kiitos hyvästä videosta. Varmaankin ainoa suomenkielinen video retkeilyn ensiavusta joten pisteet siitäkin! Keep up the good work!
  Mitä tulee sitten tuohon kiristysside-kysymykseen, niin en oikeen nää hyödyllisyyttä retkeily/vaelluskäytössä. Jos maastossa mukana luoti- tai nuoliase, tai moottorisaha, niin kiristysside (ehdottomasti kaupallinen ratkaisu) on perusteltua olla myös mukana. Oma filosofia on ollut ensiapulaukun sisällössä se, että mahdollisimman monelle tuotteista mahdollisimman monta käyttöä ja se, että muista retkeilyvälineistä voi improvisoida ensiaputarpeita. Makuualustasta alaraajalasta, rinkan jäykistin alumiinistä rannelasta, camelbakin letkusta ja hakaneuloista nenänieluputki/ilmatien, huivista tai paidasta kantoside/mitella, rinkasta c-collar/ked/niskatuki, makuupussista ja teltasta/tarpista/sadeviitasta hypotermia peitteet etc. Nämä tosin vaatii melkolailla vihkiytymistä ja reenaamista, että hommat saa toimimaan sitten tositilanteessa.
  Arvostan tuollaista kokonaan itse mietittyä ensiapulaukkua! Moni ajattelee, että ostaa kaupasta sen missä lukee "retkeilijän ensiapu" etiketissä ja heittää reppuun sen enempää asiaa miettimättä: homma kuitattu… ainakin siihen asti kun onnettumuus sattuu! Se että miettii jokaisen tuotteen, käyttötarkoituksen ja peilaa niitä omiin taitoihin ja osaamiseen, osoittaa jo ihan toisenlaista suhtautumista ensiapuun ja sitä kautta selviytymiseen (omaan ja kanssa retkeilijöiden). Iso hatun nosto siis! Suomalaisellahan on yleensä asenne, että "eihän minulle nyt satu ikinä mitään", ja alivarautua joka tilanteessa.

 2. Patrik Saari

  Iso kiitos hyvistä videoista!
  Hyviä kysymyksiä ja vastauksia!
  Ammatiltani olen Eläintenhoitaja. Mutta on myös omakohtaista kokemusta raaja- amputaatiosta ja raajan kuoolioon menosta!
  – oma mielipide kiristys- siteestä on että se on ensiapu toimenpide tilanteessa jolloin raajasta vuotaa niin paljon verta ettei sitä muuten saa tyrehdytettyä ilman kiristyssidettä, mutta henkilö pitää saada pian sairaalahoitoon ennen kuin kiristyssiteessä oleva raaja menee kuolioon!

 3. hoggif

  Vaellusolosuhteissa on aika epätodennäköistä että tarvitsee kiristyssidettä. Massiivisissa verenvuodoissa (autoonnettomuus, työkoneet, ampumavammat) sellainen on kätevä. Sotapuoli on huono referenssi vammojen hoitoon, koska siellä vihollinen yleensä ampuu edelleen, jolloin tarvitaan nopea keino verenvuodon hillintään, eikä ole aikaa tuhertaa asian kanssa. Kiire johtuu joskus siitä vihollisesta, ei siitä että vuotaisi kuiviin heti. Tällöin tarvitaan nopein keino, jotta voi alkaa ryömiä suojaan viholliselta. Liian usein kuulee "armeijassakin opetettiin…" joka ei sovellu tilanteisiin, josta puuttuu vihollinen ja on aikaa hoitaa haaveri järkevämmin.
  Runsaassa verenvuodossakin ensisijainen keino on paineside mulle opetetun mukaan. Sellainen riittää yleensä aina, jos kyse ei ole suoraan valtimosta tulevasta vuodosta (eikä ole kiire vihollistulen vuoksi). Olen törmännyt opetuksiin, että sitten jos paineside ei riitä, niin kiristyssiteellä verenvuodon rajoitusta lisäksi. Verenkierron heikennys voi riittää, aina ei tarvitse katkoa kiertoa kokonaan. Valtimosta tulevassa suihkussa toki suoraan kiristysside, jos vuoro on raajassa. Normielämässä jyreä paineside ("israeli bandage" tms) on varmasti yleiskäyttöisempi ja hätätilassa se toimii improvisoituna kiristyssiteenäkin. Painesiteiden tueksi Celox, QuickClot Z-fold tms voi olla kätevä varsin isoissa vuodoissa. Celoxit ja vastaavat kaikissa muodoissaan on tosin melkoisen kalliita.
  Amputointipelottelu on osin turhaa. Jos vaelluksella vetää turhaan kiristyssiteen kun painesidekin olisi riittänyt, on toki pulmia päästä hoitoon ennen kuin tunteja on kulunut liikaa. Ylireagoinnilla voi aiheuttaa turhan amputoinnin. Toki jos valtimosta tulee suihkuna verta, on ehkä 3min aikaa ennen kuin kuolee verenhukkaan ja käyttöä ei tarvitse edes harkita. Jos sitten menettää raajan, jää henkiin kuten totesitkin. Kiristysside on muuten todella kivulias, senkään vuoksi sitä ei käytä jos on muita vaihtoehtoja.
  Avaruuspeite on hyvä. Shokkityyppisissä tiloissa lämpö voi auttaa ja muutenkin sille voi olla käyttöä jos tulee joku katastrofi matkalla ja pitäisi suojautua vähän tuulelta, tuiskulta ja kylmältä eikä jostain syystä enää ole majoitetta tai sen käyttö ei onnistu. Avaruuspeite voi myös auttaa jos joutuu hoitamaan jotain muuta, jolla on hypotermia tai sen vaara. Sitä voi käyttää lisälämpöä tuomassa jos osa lämpöisiä vaatteita on reissussa tuhoutunut jostain syystä jne. Sitä voi käyttää bivy-bagin korvikkeenakin, peite makuupussin päällä saa nukkua jo aika viileässä.
  Mulla on erilaisia kittejä. Autossa isot siteet, kiristysside, israeli yms (ja se avaruuspeite), oletuksena kolarivammat ja isot verenvuodot. Sotatoimialueelle tulisi taas kiristyssiteitä (esim. yhtä paljon kuin on raajoja), israeli bandagea, Celox, ilmarintasidos yms ampuma- ja räjähdevammojen hoitoon tarvittavaa. Vaelluksella taas joustoside nilkan nyrjähdyksen hoitoon, sam splint, rakkolaastarit ja tavallisten haavojen hoitovälineet on varmasti tarpeellisempia. Pinsetit oli hyvä myös, niitä voi tarvita vaikka tikun poistoon sormesta. Huokoinen teippi (3M micropore tms) on myös mulla monessa kitissä, sillä voi kinnitellä siteitä, käyttää laastarin korvikkeina, leikellä perhoslaastarin korvikekkeita ja käyttää kaikkeen muuhunkin mihin teippi voi olla hyödyllinen.
  Sitten se tärkein: ensiavussa ei ratkaise välineet, jos puuttuu osaaminen niiden käyttöön tai väline on ihan vieras. Koulutus ja välineideiden kokeilut etukäteen.

 4. S Mart

  Lääketabletit ja voiteet olis hyvä tarkistaa esim. kerran vuoteen että ovatko säilyneet. Edestakaiset lämpötilan vaihtelut saattaa muuttaa tabletit muhjuksi. Ainaki kerran vuoteen jos ei ennen joka reissuu olis syytä täydentää EA-pakettia jos sieltä on tavaraa käytetty. Lääkkeiden päiväyksistä en ole ite isosti huolissaan kun se lähinnä voi alentaa tehoa niin reilumpi satsi vaan mukaan. Tuo oli hyvä ja uusi idea itelle tehdä sidoksii yms. vasurilla, pitää kokeilla. Ei terveydenhuoltoalan koulutusta. Hyvä kanava,kiitos.

 5. hoggif

  Jos haluat pieneen kokoon menevän avaruuspeitteen, niin kokeilepa tyhjöpakkaamista. Tyhjöpakkaamisen alipaine tekee siitä tosi pienen, joskin kovan paketin.

 6. anonyymi kana

  Itellä tarkotus tulevan kesän reissuihin lisätä ea-pakkaukseen. Mulla toisaalta on sama paketti kaikkialla, metsässä ja kaupungissa. Sen lisäksi 2 sideharsoa, niistä saa hyvin painesiteen. Sitte on perus ibuprofeiinit ja parasetamoli totta kai. Ja mulla perusteena sille kiristyssiteelle on nimenomaan se, että se on henkiä pelastava väline esim. kolareissa ja muissa suuren vammaenergian onnettomuuksissa. Ja kaupunkialueilla yleensä ensihoidon saapumiseen menee sen verran vähän aikaa, että kudosvaurioita ei juurikaan ehdi syntyä. Itsekkään en ottaisi vaellukselle suunniteltuun pakkaukseen välttämättä kiristyssidettä. Mutta kukin tehköön mitä haluaa, tässä on vaan mun mielipide.

Jätä kommentti